Yoga

‘Wacht niet tot de bui over is, maar dans in de regen’

KINDERYOGA

In de huidige maatschappij waarin steeds meer verwacht wordt van kinderen en ze steeds meer prikkels te verwerken hebben, is het van belang om kinderen handvatten te bieden om te filteren en bij zichzelf te blijven. Holistische  kinderyoga kan hierin regulerend werken en kinderen ondersteunen in hun sociaal emotionele ontwikkeling.

Yoga is een prachtig middel om kinderen verschillende vaardigheden aan te leren, het nodigt de kinderen uit in een wereld vol mogelijkheden. Het is een speelse activiteit, lachen en plezier maken staat voorop. Spel zorgt ervoor dat een kind zich op zijn gemak voelt en open staat voor het op doen van nieuwe ervaringen. Het biedt een veilige oefensituatie.

Yoga leert kinderen om rust te ervaren en zich te focussen. Het brengt kracht, flexibiliteit en balans. Het vergroot het zelfvertrouwen, het zelfbewustzijn en de verbeeldingskracht. En yoga verbeterd het vermogen van het kind om de wereld om hem heen waar te nemen en erop te reageren.

Kinderen leren hun lichaam observeren; hoe voelt je lichaam als je beweegt? Wanneer je stil zit? Wanneer je ademt? Hoe voelt het als je gehaast bent of rustig?
Kinderen leren grenzen, spanning en ontspanning in het lichaam herkennen door beweging, ademhaling en rust. Als een kind ontspanning of gemak voelt in een houding, wordt zijn ademhaling ritmisch en zijn geest minder gehaast. Het kind kan zijn lichaam op een positievere manier gaan ervaren.
Het aanbieden van verschillende mogelijkheden van succesvolle ervaringen in houdingen kan een verandering brengen in hoe een kind zichzelf ziet en ervaart.

In de lessen worden er herkenbare thema’s gekozen, die een brug vormen naar alledaagse situaties zoals seizoenen, dieren ect. De vaste onderdelen in de lessen zijn de yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningsoefeningen (visualisatie). Daarnaast wordt er de ruimte geboden voor de eigen inbreng van kinderen zodat het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen wordt vergroot.

De yogalessen wordt aangeboden voor kinderen van 4-7 jaar en 8-12 jaar, dit kan zowel in een groep (zie rooster) als individueel (op aanvraag). Er  is vanuit de achtergrond van de docent extra aandacht en specialistische begeleiding voor kinderen met  ASS, ADHD etc.

Vanuit school, BSO, dagbehandeling of andere instanties kunnen er ook yoga workshops aangevraagd worden.

OUDER & KIND YOGA

De ouder en kind yoga is een mooie intense ervaring voor jullie allebei. Door de drukte van alle dag schiet persoonlijke aandacht er nog wel eens bij in. In deze workshop ben je een uur lang op elkaar ingespeeld.

Door samen ouder en kind yoga te doen en te ervaren is het ook mogelijk om los te komen van bepaalde patronen of gewoonten. Je leert elkaar te vertrouwen op een ontspannen en speelse manier. Het is een mooie manier om de emotionele en fysieke band te versterken. In deze workshop is de aandacht volledig op elkaar. Op deze manier voelt je kind zich gezien, voelt het zich veilig en dat stimuleert de ontwikkeling en zelfvertrouwen. Door aandachtig samen te zijn, laat je als ouder weten dat je geïnteresseerd bent in je kind en dat je wilt weten hoe hij/zij zich voelt. Samen werk je aan contact en vertrouwen. Je werkt met kracht en souplesse en leert daarom op een speelse manier met grenzen omgaan, grenzen aangeven en grenzen respecteren.

De ouder en kind yoga gaat over bewust en aanwezig samen zijn, samen ontspannen en samen plezier hebben. In de workshop leer je te verbinden met je kind door yoga- en ontspanningsoefeningen, visualisatie en massage. De workshop is gericht op de interactie tussen ouder en kind en helpt het basisvertrouwen in elkaar te versterken.