Mindfulness

‘Je kunt de golven niet tegenhouden, je kunt wel leren surfen’ 

MINDFULNESS VOOR KINDEREN

Kinderen en volwassenen krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken. Er is veel drukte in en om ons heen. Om jezelf goed staande te houden  in deze tijd is het prettig als je in staat bent te ontspannen en vaardigheden kent om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te brengen. Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei emoties, zowel fijne als lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor neemt de automatische reactie op stress af en nemen (zelf)vertrouwen en levensvreugde toe.

naamloos

Wat kunnen kinderen leren van de 8-weekse training ‘Aandacht werkt!’?

  • Concentreren; even stoppen met wat ze aan het doen zijn en voor een moment de aandacht gericht houden op bijvoorbeeld de adem. Door dit regelmatig te doen en te ‘zitten met aandacht van een kikker’ leren kinderen snel schakelen tussen ‘doen’ en ‘niet doen’. Merken wanneer je afgeleid bent en weten hoe je terug kunt keren naar het onderwerp van de aandacht. Hierdoor neemt de concentratie toe en impulsief gedrag af.
  • Benoemen en begrijpen van emoties en gedachteprocessen; zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Door emoties en gedachten te accepteren, er ruimte voor te maken ontstaat een kleine afstand. Precies genoeg om niet meegesleept te worden door die gevoelens of ze te negeren. Hierdoor ontstaat er rust en harmonie.
  • Aanwezig zijn in het NU; waardoor kinderen merken dat er NU heel veel goed is. Ook als er spannende dingen te wachten staan of als er nare dingen gebeurd zijn, NU is alles oké.
  • Zelfvertrouwen te hebben; door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. Je niet vereenzelvigen met wat je denkt en voelt.
  • Het geheugen verbeteren; door de aandacht te richten op wat je NU doet (via concentratie) dringen dingen beter door en kun je je beter herinneren wat je geleerd hebt.
  • Aardiger te zijn voor zichzelf en anderen; begrip voor eigen standpunten of kwetsbaarheden en die van anderen neemt toe. Het afwijzen van gevoelens of standpunten neemt af. Door compassie en oefenen in aardig zijn, merken kinderen hoe groot de waarde van mildheid is. Door bewustwording van deze kwaliteit neemt pestgedrag af. En acceptatie van verschillen neemt toe.

De 8-weekse training ‘Aandacht werkt!’wordt aangeboden voor kinderen van 4-7 jaar en 8-12 jaar, dit kan zowel in een groep (zie rooster) als individueel. Daarnaast worden er specifieke trainingen aangeboden voor kinderen die extra aandacht en specialistische begeleiding nodig hebben (te denken aan ASS, ADHD etc.). Als school, BSO en dagbehandeling kan de 8-weekse ‘Aandacht werkt!’ methode ook worden aangevraagd.